Scurt istoric al Parohiei Bahlui

Istorie Decembrie 21, 2011

Satul Bahluiu face parte din comuna Cotnari şi este situat pe malul vestic al râului Bahlui, la 5 km de şoseaua naţională Tg.Frumos- Hârlău. Începuturile acestui sat se pierd în negura vremurilor, pentru că nu se ştie când a fost înfiinţat. Se ştie doar că la început numele lui era Armanu.

Parohia a fost înfiinţată destul de târziu, în anul 1995, şi cuprinde 100 familii de religie ortodoxă. Biserica din satul Bahluiu, cu hramul ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a început a se zidi prin hotărârea şi strădania a trei membri din Consiliul Parohial (Ursu Dumitru, Aştefănoaie C. Ioan, Şuleru Gheorghe).  Ajutaţi de ceilalţi credincioşi din parohie şi din alte parohii, aceştia au ridicat biserica parohială şi casa de prăznuire, care au fost sfinţite în iulie 1996, de către IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Începând cu data de 1.12.1999, parohia a primit pe primul preot numit pentru această biserică, P.C. Pr. Pâţâligă Valentin, care a înteţit viaţa spirituală prin organizarea slujbelor în sobor, a pelerinajelor, dar şi prin activităţile desfăşurate cu tinerii parohiei. Acesta a construit şi casa parohială pe care a sfinţit-o P.C. Pr. Nicolae Crăciun, protoiereu al protopopiatului Hârlău, în data de 15 noiembrie 2004.

Începând cu 15.07.2008, parohia a rămas vacantă, dar de la 1.04.2009, a primit pe noul preot, P.C. Pr. Adam Iulian- Vasile, care a menţinut ritmul de desfăşurare a activităţilor misionar-pastorale. Acesta a căutat să aducă în număr cât mai mare pe credincioşi în sânul bisericii, manifestând deosebit interes pentru copiii şi tinerii parohiei, cărora a dorit să le insufle dragostea pentru Hristos, gândind în permanenţă că ei vor reprezenta viitoarele familii ortodoxe. A alcătuit un cor al bisericii, o echipă de dansuri populare şi a antrenat constant în varii activităţi educative, dar concomitent distractive, pe toţi copiii parohiei noastre.

Din anul 2013, parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” primește pe P.C. Pr. Atudori Leonardo.

Din data de 01.09.2023, Parohia primește pe P.C. Pr. Matache Silviu Ștefan, care continuă munca de consolidare a comunității și de promovare a vieții spirituale în parohie. Inspirat de moștenirea lăsată de predecesorii săi, pr. Matache Silviu Ștefan aduce o nouă energie și devotament în activitățile parohiale. Cu o pasiune profundă pentru implicarea copiilor și tinerilor în viața bisericii, el își propune să continue munca de formare spirituală și educație religioasă a noii generații.

Prin organizarea slujbelor în sobor și prin implicarea activă în diverse activități parohiale, Pr. Matache Silviu Ștefan își asumă rolul de preot paroh al comunității. În plus, el se angajează în lucrările de renovare și întreținere a clădirilor parohiale, continuând astfel eforturile de îmbunătățire a infrastructurii necesare pentru desfășurarea activităților religioase și sociale în cadrul parohiei.

Cu o inimă deschisă și o devotare profundă față de slujirea lui Dumnezeu și a comunității sale, Pr. Matache Silviu Ștefan reprezintă un preot dedicat, care aduce credincioșii într-o atmosferă de unitate, comuniune și dragoste creștină.

Citește alte articole despre: Istoricul Bisericii